HÍREK

/ 2019. októberi lapszám

Elindult az evások tájékoztatása

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre: 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalko­zói adó (eva). A Pénzügyminisztérium segít a mintegy 17 ezer érintettnek az új adózási forma kiválasztásában.

A tárca már szeptember 25-én közzé­tette az evakalkulátort és egy részle­tes tájékoztatót, amelyben az érintettek megtalálják a választ az áttéréssel kap­csolatban felmerülő leggyakoribb kér­désekre, valamint technikai útmutatást is kapnak az áttérés gördülékeny lebo­nyolításához.

A NAV szeptember 27-én minden evásnak elküldte elektronikus úton azt a mindössze féloldalas figyelemfelhívó levelet, amely a leglényegesebb tud­nivalók mellett az evakalkulátor link­jét is tartalmazta. Ha az evás nem tesz semmit, akkor 2020. január elsejé­től – a törvény erejénél fogva – auto­matikusan az általános szabályok sze­rint adózik. De december 31-ig választ­ható a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, vagy a kisvállalati adó, a kiva. A két népszerű adónem megfe­lelő és rugalmas adózási megoldást kí­nál a legtöbb jelenlegi evásnak. A két adófajtához bármikor lehet csatlakozni: az érintett a bejelentkezést követő hó­nap első napjától már katásként, illetve kivásként adózik.