EU HREK

/ 2020. áprilisi lapszám
EU HREK

Uniós vám- és héamentesség az orvostechnikai eszközökre

Az Európai Bizottság 2020. április 3-án – a tagállamok és az Egyesült Királyság ké­relmének megfelelően – arról döntött, hogy az orvosi eszközök és védőesz­közök harmadik országokból történő behozatala esetében ideiglenesen fel­függeszti a vámokat és a hozzáadott­érték-adót (héa).

Az uniós vámjogszabályok (a vám­mentességek közösségi rendszeré­nek létrehozásáról szóló 1186/2009/ EK tanácsi rendelet) lehetővé teszik a „katasztrófa áldozatainak javára” be­hozott áruk vámmentességét, ame­lyet állami, valamint elismert jóté­konysági vagy emberbaráti szerveze­tek behozatalaira lehet alkalmazni. Megadásához bizottsági határozatra van szükség, amely az érintett tag­államok kérésére fogadható el. Az uniós héajog (a 2009/132/EK taná­csi irányelv a 2006/112/EK irányelv 143. cikke b) és c) pontja hatályának meghatározásáról bizonyos termékek végleges behozatalára kivetett hozzá­adottérték-adó alóli mentességek te­kintetében) hasonló rendelkezéseket tartalmaz a bizonyos áruk végleges behozatalára kivetett héa alóli men­tesség tekintetében.

Az intézkedés a maszkokra és vé­dőfelszerelésekre, tesztkészletekre, lélegeztetőgépekre és más orvostech­nikai felszerelésekre vonatkozik. A határozat visszamenőleg, 2020. ja­nuár 30-tól lép hatályba és hat hó­napig marad érvényben, de hatálya meghosszabbítható.

A 2020-as COVID–19 járvány ha­tásaival szembeni fellépéshez szük­séges áruk behozatalivám- és hozzáadottértékadó-mentességéről szóló európai bizottsági határo­zat angol nyelven érhető el a https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/03-04-2020-import-duties-vat-exemptions-on-importation-covid-19.pdf honlapon.