EU HÍREK

/ 2022. októberi lapszám

Módosuló IFRS 17

Az 1606/2002/EK európai parla­menti és tanácsi rendelettel össz­hangban elfogadott nemzetközi számviteli standardokat és értelmezéseket (IAS/IFRS és SIC/IFRIC) tartalmazó 1126/2008/EK rendelet legutóbb 2022. szep­tember 8-án módosult a 2022/1491. európai bizottsági rendelet elfogadásával. Az új ren­delet az IFRS 17 Biztosítási szerződések nemzetközi pénzügyi beszámolási standard módosításait hagyta jóvá.

 

A Nemzetközi Számviteli Standard Testü­let (IASB) 2021. december 9-én tette közzé az IFRS 17 módosításait. Az IFRS 17 stan­dard áttérési követelményeinek módosítása lehetővé teszi a társaságok számára, hogy az IFRS 17 és az IFRS 9 Pénzügyi instrumen­tumok standard első alkalmazásakor kikü­szöböljék az előző beszámolási időszak összehasonlító információi közötti egyszeri be­sorolási különbségeket.

A módosítással bevezetett opcionális beso­rolási felülírás következményeként az IFRS 17 és az IFRS 9 standard első alkalmazása­kor hasznosabb összehasonlító információk mutathatók be. A hatókör azokra a biztosí­tási kötelezettségekhez kapcsolódó pénz­ügyi eszközökre terjed ki, amelyeket eddig nem állapítottak meg újra az IFRS 9 stan­dard tekintetében.

A módosítást a társaságok csak az IFRS 17 Biztosítási szerződések és az IFRS 9 Pénz­ügyi instrumentumok standard első alkalma­zásakor alkalmazhatják.

A Hivatalos Lap 2022. szeptember 9-i számában megjelent bizottsági rendelet (mellékletével együtt) magyar nyelven is elérhető a http://eur-lex.europa.eu inter­netes oldalon keresztül.