EU HÍREK

/ 2022. július-augusztusi lapszám
EU HÍREK

Uniós megállapodás a fenntarthatósági beszámolásról

A Tanács és az Európai Par­lament 2022. június 21-én ideiglenes politikai megálla­podásra jutott a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelvről (CSRD).

Az új szabályok a nem pénzügyi in­formációk közzétételéről szóló, 2014. évi irányelvet módosítják: részletesebb beszámolási követelményeket támasz­tanak, és rögzítik, hogy a nagyvállala­toknak az üzleti jelentés részeként tá­jékoztatást kell közzétenniük olyan fenntarthatósági kérdésekről, mint a környezeti, társadalmi és emberi jo­gok, valamint az irányítási tényezők. A beszámolót független, akkreditált könyvvizsgálónak vagy tanúsítónak kell hitelesítenie.

A nem pénzügyi információkra vo­natkozó uniós szabályok a nagyválla­latokra és a szabályozott piacon jegy­zett társaságokra vonatkoznak. Ezek a társaságok ugyanakkor a leányvállala­taik szintjére vonatkozó információk értékeléséért is felelősséggel tartoz­nak. A nem európai vállalatok eseté­ben a fenntarthatósági jelentés benyúj­tásának kötelezettsége az EU-ban több mint 150 millió euró nettó árbevételt generáló társaságokra, illetve az EU-ban leg­alább egy leányválla­lattal vagy fióktelep­pel rendelkező társa­ságokra vonatkozik.

A fenntarthatóság­gal kapcsolatos új be­számolási szabályok három szakaszban lépnek hatályba:

2024. január 1-jén a nem pénzügyi információk közzété­teléről szóló irányelv hatálya alatt álló vállalkozások esetében;

2025. január 1-jén a többi nagyvál­lalat esetében;

2026. január 1-jén a tőzsdén jegy­zett kkv-k, valamint a kis méretű és nem összetett hitelintézetek és a zárt biztosítók esetében.