EU HÍREK

/ 2020. decemberi lapszám
EU HÍREK

Uniós javaslat az adatmegosztás előmozdítására

Az Európai Bizottság 2020. november 25-én új szabályokat javasolt az uniós adatkormányzásra vo­natkozóan. A rendeletjavaslat egyszerűsíti az adat­megosztást az unióban és az ágazatok között, bővíti a polgá­rok és vállalatok saját adataik feletti ellenőrzési jogkörét, és növeli az adatmegosztásba vetett bizalmukat, valamint alter­natív modellt kínál a főbb technológiai platformok adatkeze­lési gyakorlatával szemben.

A javaslat tartalmaz:

  • olyan intézkedéseket, amelyek az adatmegosztásba vetett bizalom növelését célozzák;
  • a semlegesség biztosítására irányuló új uniós szabályokat, hogy az új adatközvetítők az adatmegosztás megbízható szervezőiként működhessenek;
  • a közszféra bizonyos adatainak további felhasználását meg­könnyítő intézkedéseket, például az egészségügyi adatok további felhasználása terén;
  • olyan eszközöket, amelyek révén az európaiak ellenőrizhe­tik az általuk generált adatok felhasználását azáltal, hogy a vállalatok és az egyének egyértelműen meghatározott felté­telek mellett könnyebben hozzáférhetővé tudják majd tenni adataikat a szélesebb értelemben vett közjó érdekében.

A javaslat az európai adatstratégia megvalósításának első lépését jelenti. Az adatterekre vonatkozóan 2021-ben további részletes javaslatok várhatók, amelyeket egy a vállalkozások közötti, illetve a vállalkozások és a kormányok közötti adat­megosztást elősegítő jogszabály is kiegészít majd.

Az európai adatkormányzásra irányuló javaslat angol nyelven elérhető a https://ec.europa.eu honlapon.