EU HÍREK

/ 2020. júniusi lapszám
EU HÍREK

Tanácsi következtetések a közigazgatási együttműködésről és a dohánytermékek jövedéki adójáról

Az Európai Unió Taná­csa 2020. június 2-án az uniós adópolitika két kulcsfontosságú területét érin­tően hagyta jóvá következteté­seit, amelyekben politikai irány­mutatásokat és prioritásokat ha­tározott meg.

A nemzeti adóhatóságok ha­tékony működését segítő, a köz­igazgatási együttműködés­ről szóló első irányelvet 2011- ben fogadták el. Hatálya azóta öt alkalommal bővült, és töb­bek között a pénzügyi szám­lák adataira, a határokon átnyúló adómegállapításokra és az előze­tes ármegállapításokra, a tényle­ges tulajdonosokra, illetve a po­tenciálisan agresszív adóterve­zési konstrukciókra vonatkozó, a nemzeti hatóságok közötti infor­mációcserét szabályozza.

A következtetésekben a tanács hangsúlyozza, hogy a közigaz­gatási együttműködés javítására irányuló erőfeszítések különösen relevánsak a Covid–19-pandémia okozta válságból való felépülés során.

A dohánytermékek adóztatá­sára vonatkozóan az uniós jog­szabályok 2011 óta közös sza­bályokat határoznak meg, bele­értve a termékkategóriákat, az alkalmazandó minimális adó­kulcsokat és struktúrákat. A ta­nács a következtetésekben elis­meri, hogy az alkalmazandó sza­bályok veszítettek hatékonysá­gukból, a piacra kerülő bizonyos termékek – például az e-cigaret­tákhoz használt folyadékok, a he­vített dohánytermékek és más új generációs termékek – tekinte­tében fennálló jelenlegi és jövő­beli kihívások kezelése nehéz­kessé vált.

A tanács mindkét terület tekin­tetében felkérte az Európai Bi­zottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatokat a követ­keztetésekben foglalt problémák és aggályok kezelése érdekében.

Az adózás területén történő uniós közigazgatási együttműkö­dés jövőbeli alakulásáról, illetve a dohánytermékekre alkalma­zott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló következte­tések az Európai Unió Tanácsá­nak honlapján (www.consilium. europa.eu) keresztül érhetők el, angol nyelven.