EU HÍREK

/ 2019. novemberi lapszám

Nagyobb védelem a visszaélést bejelentőknek

Az Európai Unió Tanácsa 2019. október 7-én hivata­losan is elfogadta a vissza­élést bejelentő személyekre vonatkozó új szabályokat, amelyek értelmében mind a szervezeteken belül (a köz- és magánszervezetekben egyaránt), mind pedig a hatóságok felé ki kell alakí­tani a biztonságos bejelentési csator­nákat. Az irányelv egyúttal magas szintű védelmet biztosít majd a vissza­élést bejelentők számára a megtorlás­sal szemben is, és kötelezi a nemzeti hatóságokat a polgárok megfelelő tá­jékoztatására, valamint arra, hogy ké­pezzenek ki tisztviselőket a visszaélé­sek bejelentésével kapcsolatos helyze­tek kezelésére.

 

Az új szabályok fő elemei: a beje­lentési csatornák kialakítása a válla­latokon/hatóságokon belül; a bejelen­tési csatornák hierarchiája; a különféle profilú személyek számára biztosí­tott védelem; a széles hatály; a vissza­élést bejelentő személyek védelmét és támogatását célzó intézkedések; vala­mint a hatóságok és a vállalatok vis­szajelzési kötelezettségei.

A jogszabályt az aláírását követően hirdetik ki a Hivatalos Lapban. A tag­államoknak két év áll majd rendelke­zésükre ahhoz, hogy az új szabályokat nemzeti jogukba átültessék.

Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelv-tervezet magyar nyelven is elérhető a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-78-2019-INIT/hu/pdf oldalon.