EU HÍREK

/ 2019. októberi lapszám
EU HÍREK

Közel 740 millió euró értékű hamisított árut tartóztattak fel az uniós vámhatóságok

Az Európai Bizottság által 2019. szeptember 19- én közzétett új adatok azt mutatják, hogy 2018-ban megnövekedett az Európai Unióba behozott és le­foglalt hamisított áruk mennyisége. Mindez a normál és exp­ressz postai szolgáltatások keretében kézbesített kis méretű csomagok jelentős számára vezethető vissza. A feltartóz­tatott szállítmányok száma a 2017. évi 57 433-ról 2018-ban 69 354-re ugrott, ugyanakkor a lefoglalt árucikkek száma az előző évekhez képest összességében csökkent. Közel 27 mil­lió olyan terméket foglaltak le 2018-ban, amelyek szellemitu­lajdon-jogokat sértettek meg; ezek értéke kereskedelmi ára­kon számítva közel 740 millió euró. A lefoglalt árucikkek között kiemelkedő helyet foglal el a cigaretta, amely össze­sen 15 százalékot tett ki. Az otthoni személyes használatra szánt termékek, mint például a testápoló cikkek, a gyógysze­rek, a játékok és az elektromos háztartási cikkek az összes lefoglalt áru közel 37 százalékát tették ki.

A szellemitulajdon-jogokat megsértő áruk fő származási országa továbbra is Kína. A hamisított alkoholtartalmú italok nagy része Észak-Macedóniából származott. Az egyéb ita­lok, parfümök és kozmetikumok legfőbb forrása Törökország volt. Az uniós vámhatóságok nagy számban találtak Hong­kongból származó hamis órákat, mobiltelefonokat és tartozé­kokat, tintapatronokat és tonereket, CD-ket és DVD-ket, cím­kéket, cédulákat és matricákat. A számítástechnikai felszere­lések fő forrása India, a cigarettáké Kambodzsa, a csomago­lóanyagoké pedig Bosznia és Hercegovina volt.

A szellemitulajdon-jogok uniós érvényesítéséről szóló, 2018. évi jelentés angol nyelven érhető el a következő honla­pon: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2019-ipr-report.pdf.