EU HÍREK

/ 2019. július-augusztusi lapszám

Új EU-s adóügyi vitarendezés

A tagállamok közötti adó­viták gyorsabb és hatéko­nyabb rendezése érdeké­ben 2019. július 1-jén új uniós sza­bályok léptek hatályba, amelyek ré­vén könnyebb lesz megoldást találni a tagállamok közötti olyan adóügyi vitákra, amelyek a kettős adóztatás megszüntetéséről rendelkező nem­zetközi megállapodások és egyezmé­nyek értelmezéséből és alkalmazásá­ból adódnak.

Az adóügyi vitarendezési mechanizmusokról szóló új irányelvértelmében a kettős adóztatás megszüntetését előíró kétoldalú adómegállapodásokból vagy egyez­ményekből eredő adóvitákban érin­tett adófizetők mostantól kölcsö­nös megállapodási eljárást kezdemé­nyezhetnek, amelynek keretében az érintett tagállamoknak két éven be­lül meg kell kísérelniük a jogvita bé­kés úton való rendezését. Ha a két­éves időszak végéig nem sikerül meg­oldásra jutni, az adóalany kérheti, hogy az érintett tagállamok által ki­nevezett három független tagból és az érintett illetékes hatóságok képvise­lőiből álló tanácsadó bizottság adjon véleményt az ügyről.

A tanácsadó bizottságnak 6 hóna­pon belül véleményt kell nyilváníta­nia, amelynek alapján az érintett tag­államoknak el kell járniuk, kivéve, ha a vélemény kiadásától számított 6 hónapon belül egy másik megol­dásban állapodnak meg. Ha a hatá­rozatot nem hajtják végre, az az adó­alany, aki a jogerős határozatot elfo­gadta, és nemzeti jogorvoslati jogá­ról lemondott, az értesítéstől számí­tott 60 napon belül a nemzeti bírósá­gok előtt kérheti a határozat végre­hajtását.

Az új irányelvet a 2019. július 1-jétől kezdődően benyújtott, a 2018. január 1-jével vagy azt követően kezdődő adóévben szerzett jövedelemre vagy tőkére vonatkozó vitás kérdésekhez kapcsolódó panaszok tekintetében kell alkalmazni.