EU HÍREK

/ 2018. októberi lapszám

150 milliárd eurós héabevétel-kiesés

A héabevétel-kiesés (vagyis a hozzáadott-érték adó várt bevétele és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség) az Európai Bizottság által 2018. szeptember 21-én közzétett új tanulmány szerint 2016-ban uniós szinten csaknem 150 milliárd eurót tett ki. Bár uniós szinten jelentősen javult a héa beszedése és kezelése, a közzétett adatok alapján a jelenlegi uniós héarendszer reformja és az uniós szintű együttműködés javítása szükséges.

A héabevétel-kiesés 2016-ban névértéken 10,5 milliárd euróval, 147,1 milliárd euróra, azaz az összes héabevétel 12,3 százalékára csökkent. Összehasonlításképpen: a megelőző évben 13,2 százalékos volt ez az arány. Az egyes tagállamok teljesítménye továbbra is jelentősen eltér. Huszonkét tagállamban – köztük Magyarországon is – csökkent a héabevétel-kiesés. Bulgária, Lettország, Ciprus és Hollandia a héakiesés több mint 5 százalékpontos csökkentésével kimagaslóan teljesített. A bevételkiesés ugyanakkor hat tagállamban nőtt: Romániában, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Észtországban és Franciaországban.

A héabevétel-kiesésről szóló 2018. évi jelentés elér­hető a https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/ tax-cooperation-control/vat-gap_en honlapon keresztül.