EU-HÍREK

/ Szakma 2016. májusi lapszám

Új bizottsági javaslat az átláthatóbb adózásért

Az Európai Unióban működő multina­cionális vállalatok társaságiadó-fizeté­si gyakorlatának átláthatóbbá tételével összefüggésben az elmúlt időszakban több jogalkotási kezdeményezésről szá­moltunk be. Legutóbb a közigazgatási együttműködési irányelv felülvizsgálatá­ról írtunk, amelynek végső jóváhagyása esetén bizonyos multinacionális vállala­tok kötelesek lesznek országonkénti je­lentést benyújtani az uniós adóhatósá­gokhoz, és megvalósulhat az adózással kapcsolatos információk automatikus adóhatósági cseréje.

Ezzel a kezdeményezéssel szoros összefüggésben fogadta el az Európai Bi­zottság 2016. április 12-én javaslatát, amely előírná az unióban működő, glo­bálisan évi 750 millió euró feletti árbe­vétellel rendelkező multinacionális tár­saságok számára, hogy országonkénti bontásban tegyék közzé, hogy az EU-n belül mely tagállamokban termelnek nyereséget és fizetnek adót. Ugyanezek a szabályok lennének alkalmazandók az Európában működő, de nem európai multinacionális társaságokra is. Ezenfe­lül a társaságokat összesített adatok köz­lésére köteleznék az unión kívül általuk fizetett adók tekintetében.

Az adóhatóságok közötti információ-megosztásra vonatkozó, korábbi elgon­dolásokat kiegészítő javaslat szigorúbb átláthatósági követelményeket határoz meg a társaságoknak a jó adóügyi kor­mányzás nemzetközi normáinak nem megfelelő joghatóságokban kifejtett te­vékenysége kapcsán is.

A javaslat a számviteli irányelv (2013/34/EU irányelv) módosításával biztosítja, hogy a jelentős méretű válla­latcsoportok évente közzétegyék az elért nyereséget, valamint az esedékes és álta­luk fizetett adót országonkénti bontásban tartalmazó jelentésüket. Az információk öt évig lesznek elérhetők. A kapcsolódó információk (árbevétel, alkalmazotti lét­szám és a tevékenységek jellege) lehe­tővé teszik majd a tájékozott elemzést. Az adatok azokra az adójogrendszerekre – az ún. adóparadicsomokra – is vonat­koznak, amelyek nem felelnek meg a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó nor­máknak – összesített számokat a világ más részeinek adójogrendszereit érintő műveletek tekintetében is rendelkezésre kell majd bocsátani. A javaslat kidolgo­zása során gondosan ügyeltek arra, hogy a bizalmas üzleti információk ne válja­nak nyilvánossá.

A kötelező országonkénti jelentésté­tel – az adókikerülésre vonatkozó leg­újabb bizottsági kezdeményezésekre építve, illetve kiegészítve azokat – lehe­tővé teszi majd a multinacionális válla­latok adózási magatartásának vizsgála­tát. A kötelezettség arra ösztönzi majd a társaságokat, hogy abban az országban tegyenek eleget adózási kötelezettsé­geiknek, amelyben a nyereséget elérik. A jelentéstétel támogatja majd a tagál­lamok adórendszereinek jobb megisme­résére vonatkozó erőfeszítéseket, és elő­segíti a meglévő kiskapuk és eltérések azonosítását, ezáltal átláthatóbbá teszi a társasági adó kikerülésének okait és kö­vetkezményeit.

Az irányelvre vonatkozó javaslatot be­nyújtották az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz, a Bizottság reményei szerint az együttdöntési eljárás keretében ha­marosan sor kerül annak jóváhagyására. Elfogadása esetén az új irányelvet az Eu­rópai Unió valamennyi tagállama a ha­tálybalépéstől számított egy éven belül köteles átültetni nemzeti jogába.

A 2013/34/EU irányelvnek a társasági­adó-információk egyes vállalkozások és fióktelepek általi közzététele tekinteté­ben történő módosításáról szóló javas­lat szövege magyar nyelven is elérhető a http://eur-lex.europa.eu/ internetes ol­dalon keresztül.

Cselekvési terv a hozzáadottérték-adó korszerűsítésére

Az Európai Bizottság 2016. április 7-én cselekvési tervet terjesztett elő, amely­ben meghatározza azokat a lehetősé­geket, amelyek segítségével az Európai Unió jelenlegi hozzáadottérték-adó (a to­vábbiakban: héa) rendszere egyszerűb­bé, a csalással szemben ellenállóbbá, és fokozottabban vállalkozásbaráttá tehető.

A cselekvési terv a jelenlegi uniós héa-szabályokat korszerűsítve többek között meghatározza a jövőbeli egy­séges európai héa-rendszer alapelve­it, rövid távú intézkedéseket javasol a héa-csalás kezelésére. Nagyobb auto­nómiát biztosít a tagállamok számára a héa-mértékre vonatkozó saját adópoliti­kájuk kialakítására, valamint az e-keres­kedelemre vonatkozó héa-szabályoknak az egyszerűsítésére, s javaslatokat tesz a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szol­gáló átfogó héa-csomagra vonatkozóan.

A cselekvési terv angol nyelven a kö­vetkező internetes oldalon keresztül ér­hető el: http://ec.europa.eu/taxation_ customs/resources/documents/taxation/ vat/action_plan/com_2016_148_en.pdf.