EU-HÍREK

/ szakma 2015. decemberi lapszám
EU-HÍREK

Benyújtották a 2016. évi éves növekedési jelentést

Az Európai Bizottság 2015. november 26-án „A fellendülés megerősítése és a konvergencia elősegítése” alcímmel nyúj­totta be az éves növekedési jelentését, amellyel megkezdődött a 2016. évi eu­rópai szemeszter. Az előterjesztett cso­mag megállapítja az Európai Unió (EU) általános gazdasági prioritásait, és politi­kai iránymutatást nyújt a tagállamoknak a következő évre. Mivel a szakpolitikai kihívások országonként eltérőek, a vála­szok is különbözőek. Vannak azonban átfogó témák, amelyek az EU egészét érintik. A fellendülés megerősítése és a konvergencia előmozdítása érdekében a Bizottság azt ajánlja, hogy az erőfeszíté­sek az Európai Unió gazdasági és szociá­lis politikájának tavaly azonosított három pillérén: a beruházások újraindításán, a strukturális reformokon és a felelős költ­ségvetési politika folytatásán alapuljanak.

A mostani csomag a Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének legutóbbi adatain nyugszik. Tükrözi emellett az eu­rópai szemeszterrel kapcsolatos, a gaz­dasági és monetáris unió kiteljesítése felé vezető lépésekről szóló bizottsági közle­ményben ismertetett új megközelítést, és nagyobb hangsúlyt fektet a foglalkozta­tási és szociális kérdésekre, valamint az euróövezet sajátos szempontjaira.

A 2016. évi éves növekedési jelen­tés indítja útjára az éves gazdasági kor­mányzási ciklust. A Bizottság véleménye szerint a 2015. évi éves növekedési jelen­tésben megállapított gazdasági és szoci­ális prioritások (beruházások, strukturális reformok, felelős költségvetés) továbbra is érvényesek. A 2016. évi prioritások ezek aktualizált változatai, melyek fi­gyelembe veszik a megtett előrelépést és az új kihívásokat. Ezt tükrözi a 2016-ra javasolt három prioritás: a beruházások újraindítása, a gazdaságokat korszerűsí­tő strukturális reformok végrehajtása és a felelős költségvetési politika folytatása.

A 2016. évi éves növekedési jelen­tés szövege teljes terjedelmében angol nyelven érhető el az Európai Bizottság honlapján keresztül: http://ec.europa.eu/ europe2020.

Új uniós befogadó rendeletek

Az 1606/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban egyes nemzetközi számviteli standardok elfo­gadásáról szóló 1126/2008/EK rendele­tet [amelynek mellékletében egybeszer­kesztett formában található az összes, 2008. október 15-én érvényben lévő nemzetközi számviteli standard és ér­telmezés (IAS/IFRS és SIC/IFRIC)] leg­utóbb 2015 novemberében módosította az Európai Bizottság 2015/2113, illetve 2015/2173 rendelete. A 2015/2113 ren­delet az IAS 16 Ingatlanok, gépek és be­rendezések standard, valamint az IAS 41 Mezőgazdaság standard módosításának jóváhagyásáról szól. A 2015/2173 rende­lettel az IFRS 11 Közös megállapodások nemzetközi pénzügyi beszámolási stan­dard tekintetében történő módosításokat hagyták jóvá.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (a továbbiakban: IASB) 2014. június 30-án tette közzé az IAS 16 In­gatlanok, gépek és berendezések stan­dard, valamint az IAS 41 Mezőgazdaság standard módosítását, „Mezőgazda­ság: termő növények” címmel. Az IASB úgy döntött, hogy azokat a növényeket, amelyeket kizárólag mezőgazdasági ter­mékek előállítására használnak fel több időszakon keresztül (vagyis a termő nö­vényeket), ugyanúgy kell elszámolni, mint az ingatlanokat, gépeket és beren­dezéseket az IAS 16 standard szerint, mivel ez a tevékenység hasonló a fel­dolgozóipari termeléshez.

Az IAS 16 és az IAS 41 módosítása a nemzetközi számviteli standardok közöt­ti összhang biztosítása érdekében maga után vonja az IAS 1, az IAS 17, az IAS 23, az IAS 36 és az IAS 40 módosítását.

2014. május 6-án az IASB „Közös te­vékenységbeli érdekeltség akvizíciójá­nak elszámolása” címmel tette közzé az IFRS 11 Közös megállapodások nem­zetközi pénzügyi beszámolási standard módosítását. A módosítás új iránymuta­tást ad az olyan közös tevékenységben szerzett érdekeltség számviteli elszámo­lását illetően, amelynek tevékenysége üzleti tevékenységnek minősül.

Az IFRS 11 módosításai az IFRS 9 standardra való hivatkozásokat tartal­maznak, amelyek jelenleg nem alkal­mazhatók, mivel az IFRS 9 standardot az EU még nem fogadta el. Ezért a ren­delet mellékletében az IFRS 9 standard­ra vonatkozó hivatkozásokat az IAS 39 Pénzügyi instrumentumok: megjelenítés és értékelés standardra való hivatkozás­ként kell értelmezni.

A rendeletekkel befogadott módosí­tásokat legkésőbb a 2016. január 1-jén vagy azt követően kezdődő első pénz­ügyi év kezdőnapjától kell alkalmazni.

A Hivatalos Lap 2015. november 24-i, illetve 25-i számában megjelent, hivat­kozott bizottsági rendeletek (melléklete­ikkel együtt) magyar nyelven is elérhe­tőek a http://eur-lex.europa.eu internetes oldalon keresztül.