EU-Hírek

/ szakma 2015. novemberi lapszám
EU-Hírek

Feltételes adómegállapítások: a Tanács rábólintott az átláthatósági csomagra

Az Európai Bizottság 2015. március 18- án mutatta be az adózás átláthatóvá té­telét célzó javaslatcsomagját, amelynek legfontosabb jogszabály-módosító javas­lata a tagállamok közötti együttműködés javítására irányult a határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapítási határozatok terén. Az Európai Bizottság a feltételes adómegállapítások tekinte­tében a tagállamok közötti automatikus információcsere bevezetését szorgal­mazta. A tagállamok jelenleg önállóan dönthetik el, hogy egy adott feltételes adómegállapítás releváns lehet-e más uniós tagállam számára. Az Európai Bi­zottság e mérlegelési jogkör és értelme­zési mozgástér megszüntetését javasolta. A javaslat értelmében a nemzeti adóha­tóságok rövid jelentésben tájékoztatják az összes többi tagállamot a jelentést küldő tagállamban kibocsátott valamen­nyi, határokon átnyúló vonatkozású fel­tételes adómegállapítási határozatról.

Az Európai Unió Tanácsa 2015. októ­ber 6-án politikai megállapodásra jutott az átláthatóság javítását célzó irányelv­ről, amelynek elfogadásával nyilvánossá válik, hogy a tagállamok milyen biztosí­tékokat nyújtanak a vállalkozásoknak az őket terhelő adók kiszámítását illetően. Az irányelv egyike azon kezdeményezé­seknek, amelyek a társasági adó kikerü­lésének megelőzését célozzák. Egyebek mellett előírja, hogy a határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapítási határozatokra és az előzetes ármegál­lapításokra vonatkozó információkat a tagállamok automatikusan osszák meg egymással. Lehetővé teszi, hogy az in­formációt fogadó tagállam adott esetben további tájékoztatást kérjen. Az irány­elv emellett előírja az Európai Bizottság számára a megosztandó információk tá­rolására szolgáló biztonságos központi adattár létrehozását, amely mind a tag­államok, mind – az irányelv megfelelő végrehajtásának ellenőrzéséhez szük­séges mértékben – az Európai Bizottság számára hozzáférhető lesz.

Az elmúlt években az adótervezé­si gyakorlatok kifinomultabbá váltak és gyakran több joghatóságon ívelnek át. Ez többek között az adóköteles nyereség kedvezőbb adórendszerekkel rendelke­ző államokba történő átcsoportosításá­val, illetve az adóalapok szűkülésével jár. Az irányelv biztosítja, hogy amen­nyiben valamely tagállam feltételes adómegállapítási határozatot fogad el, bármely más érintett tagállam nyomon követhesse a helyzetet, valamint en­nek a tagállam adóbevételére gyakorolt hatását. Az irányelvre vonatkozó meg­állapodás összhangban van az OECD tevékenységével, valamint az OECD keretében az adóalap-erózió és nye­reségátcsoportosítás tekintetében tett erőfeszítésekkel. A G20-ak pénzügy­miniszterei az október 8-i limai ülésen hagyták jóvá ezen erőfeszítések ered­ményét, amelyet ezt követően terjeszte­nek a G20-ak vezetői elé.

Az irányelvet az Európai Unió Taná­csának következő ülésén fogadják el, azt követően, hogy az Európai Parla­ment ismertette a tárgyban kialakított véleményét és megtörtént az irányelv szövegének az EU valamennyi hivatalos nyelvén való véglegesítése. Az új szabá­lyokat 2017. január 1-jétől kell alkalmaz­ni. Az említett időpontig a tagállamok közötti információcserére vonatkozó meglévő kötelezettségek maradnak ér­vényben.

Átláthatósági megállapodás Liechtensteinnel

Az adóelkerülés elleni küzdelemben is­mét mérföldkőhöz érkeztünk: az Európai Unió és Liechtenstein 2015 októberében adózási átláthatósági megállapodást kö­tött. A megállapodás értelmében 2017-től az Európai Unió tagállamai és Liechten­stein között automatikus információcsere valósul meg a pénzügyi számlák adatai tekintetében. Pierre Moscovici, a gaz­dasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos szerint a megállapodás egyértelmű üzenete, hogy az EU tagállamai és Liechtenstein partnerként működik együtt az átlátha­tóbb adózás érdekében indított nemzet­közi kampányban.

Az európai uniós tagállamok a Liech­tensteinben bankszámlával rendelkező állampolgáraik nevét, címét, adószámát, születési dátumát, illetve liechtensteini bankszámláik részletes pénzügyi ada­tait, számlaegyenlegeit is megismerik majd. A szabályozás teljes mértékben összhangban áll az OECD/G20-ak au­tomatikus információcserére vonatkozó globális standardjával.

A megállapodás tartalma hasonló ah­hoz a szerződéshez, amelyet az Euró­pai Unió és Svájc idén májusban kötött a bankszámlák adatainak átláthatóságá­ról. A svájci és liechtensteini egyezségek nyomán az Európai Bizottság további tárgyalásokat folytat, és várhatóan hama­rosan újabb megállapodásokat köt An­dorrával, San Marinóval és Monacóval.