EU-HÍREK

/ szakma 2015. októberi lapszám

Cselekvési terv a tőkepiaci unióért

Az Európai Bizottság 2015. szeptember 30-án tette közzé az uniós tagállamok egységes tőkepiacának létrejöttét segí­tő cselekvési tervét. Ezzel egy időben ismertették a terv első és legsürgősebb lépéseit jelentő intézkedéseket, köztük több jogszabály-módosítási javaslatot és nyilvános konzultációt.

A cselekvési terv olyan kulcsfontos­ságú elvek köré épül, amelyek szerint több lehetőséget kell teremteni a befek­tetők számára, a finanszírozást össze kell kapcsolni a reálgazdasággal, erősebb és ellenállóképesebb pénzügyi rendszert kell előmozdítani, illetve a pénzügyi in­tegrációt el kell mélyíteni és a versenyt növelni kell.

A kulcsfontosságú korai intézkedé­sek részeként új értékpapírosítási szabá­lyokat kívánnak bevezetni. Az Európai Bizottság egyszerű, átlátható és egysé­gesített, valamint megfelelő felügyeleti ellenőrzés alatt álló értékpapírosításra vonatkozó szabályozási keretre tett ja­vaslatot, mivel becslése szerint a válság előtti uniós értékpapírosítási kibocsátá­si átlag elérésével 100–150 milliárd euró többletfinanszírozás termelődne a gaz­daság számára.

Az infrastrukturális projektek Szolvencia II. szerinti kezelésére vonatko­zóan szintén új szabályok bevezetését javasolja az Európai Bizottság. Az inf­rastrukturális projektekbe történő be­fektetéseknél meg kívánják szüntetni az indokolatlan prudenciális akadályokat, hogy a biztosítók fontos szerepet vál­lalhassanak az európai infrastrukturális projektekben. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) javaslata nyomán az új jogszabály lét­rehozna egy külön infrastrukturális esz­közosztályt, és csökkentené azon tőke összegét, amellyel a biztosítóknak ren­delkezniük kell az elismerhető infra­strukturális projektek adósságával és sa­ját tőkéjével szemben.

A jogszabály-módosítási javaslatok mellett az Európai Bizottság több témá­ban indított nyilvános konzultációt.

Az első konzultáció alapvetése, hogy a kis- és közepes méretű, tőzsdén nem jegyzett társaságok gyakran nehezen jutnak finanszírozáshoz banki kölcsönök útján, és nem férnek hozzá a tőzsdén keresztül a tőkepiacokhoz: a kockázati tőke azonban segítheti növekedésüket és fejlődésüket. A hatályos uniós szabá­lyok két típusú kollektív befektetési ala­pot hoztak létre, amelyek megkönnyítik és vonzóbbá teszik a magánmegtakarí­tók számára, hogy tőzsdén nem jegyzett kkv-kba fektessenek. A konzultáció azt a kérdést teszi fel, hogy a hatályos elő­írások célzott módosítása elősegítheti-e ezeknek a befektetési alapoknak az el­terjedését. A konzultáció témái közé tartozik az alapok kezelésére képes sze­mélyekre vonatkozó korlátozás, a befek­tetők számára meghatározott 100 000 eurós minimális befektetési szint, vala­mint, hogy a nem uniós alapkezelők is kínálhassanak-e európai kockázatitőke-alapokat vagy európai szociális vállalko­zási alapokat. A konzultáció 2016. janu­ár 6-ig tart.

A második konzultáció kiindulópont­ja, hogy a fedezett kötvények számos uniós tagállamban a hosszú távú fi­nanszírozás jelentős eszközét képezik. Az európai hitelintézetek világvezetők a fedezett kötvények kibocsátásában, de a piac a nemzeti vonalak mentén jelen­leg széttöredezett. Az Európai Bizott­ság ezért konzultációt indított a fedezett kötvények páneurópai keretéről, amely a jól működő nemzeti rendszerekre épít azok megzavarása nélkül, alapjá­ul pedig magas színvonalú standardok és a legjobb piaci gyakorlatok szolgál­nak. A konzultáció, amely 2016. janu­ár 6-ig tart, a kkv-hitelekkel biztosított fedezettkötvény-struktúrák használatá­val kapcsolatos véleményeket is össze kívánja gyűjteni. A konzultáció lezárulta után az Európai Bizottság eldönti, hogy szükség van-e uniós fellépésre.

Az Európai Bizottság harmadik kon­zultációs felhívása a hatályos pénzügyi szabályok kumulatív hatásának és köl­csönhatásának felmérését és az ezzel kapcsolatos vélemények összegyűjté­sét szolgálja. A konzultáció révén az Európai Bizottság azonosítani kívánja a pénzügyi szabályok esetleges követ­kezetlenségeit, inkoherenciáját és hiá­nyosságait, a szükségtelen szabályozási terheket, valamint a hosszú távú befek­tetést és a növekedést negatívan érintő tényezőket.

A tőkepiaci unióra vonatkozó cselek­vési terv angol, német és francia nyelven érhető el a következő honlapon: http:// ec.europa.eu/finance/capital-markets-union/index_en.htm#action-plan.

Tagállami adóreformok 2015-ben

2015. szeptember 28-án az Európai Bi­zottság közzétette az uniós tagállamok adópolitikai kihívásainak és legutób­bi adóreformjainak elemzésén alapuló éves jelentését. Bár a tagállamoknak si­került továbbfejleszteniük adórendsze­rüket, legtöbbjüknél további előrelépés szükséges – áll a frissen közzétett jelen­tésben, amely angol nyelven elérhető a http://ec.europa.eu/economy_finance/ publications internetes oldalon keresztül.