EU hírek

/ SZAKma 2015. július-augusztusi lapszám

Jelentés az IFRS-ek uniós alkalmazásáról

Az Európai Bizottság 2015. június 18- án elfogadta a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS-ek) Eu­rópai Unión belüli alkalmazásáról szó­ló rendeletet értékelő legfrissebb jelen­tést. Az IFRS-ek alkalmazását a tőzsdén jegyzett uniós társaságok konszolidált beszámolójára már 2005 óta kötelező­en előíró 1606/2002/EK rendelet (vagy közismertebb nevén: IAS-rendelet) el­múlt évtizedben kifejtett hatásairól szó­ló jelentés szövege elérhető a követke­ző honlapon: http://eur-lex.europa.eu/ legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX: 52015DC0301&from=EN.

Cselekvési terv a méltányosabb és hatékonyabb uniós társasági adózásért

Az Európai Bizottság 2015. június 17-én terjesztette elő cselekvési ter­vét, amelynek célja, hogy alapvetően megreformálja a társasági adózás uni­ós rendszerét, ezért számos kezdemé­nyezést tartalmaz az adókikerülés vis­szaszorítására, a fenntartható bevételek biztosítására és az egységes piac meg­erősítésére a vállalkozások számára. Az intézkedések jelentősen fejlesztik a társasági adóra vonatkozó feltételeket az Európai Unióban, méltányosabbá, hatékonyabbá téve azokat, segítve nö­vekedésüket.

A legjelentősebb intézkedések része­ként az Európai Bizottság ismét előter­jeszti a közös konszolidált társaságiadó-alapra (a továbbiakban: kkta) vonatkozó javaslatát, amely várhatóan jelentősen javítja majd az egységes piacot a vál­lalkozások számára, ugyanakkor meg­szünteti a társaságiadó-kikerülés le­hetőségeit. Bár az Európai Bizottság 2011-es kkta-javaslatáról folytatott tár­gyalások elakadtak, azt illetően általá­nos az egyetértés, hogy a tárgyaláso­kat folytatni kell. Ennek érdekében meg kell kezdeni a kötelezően alkalmazandó kkta lépésről lépésre történő beveze­tésére vonatkozó javaslat kidolgozását. Ez lehetővé teszi a tagállamok számá­ra, hogy gyorsabban biztosítsák a közös adóalap alkalmazását. Második lépés­ként az egységesítést vezetik be, tekint­ve, hogy ez bizonyult a legbonyolultabb tényezőnek az eddigi tárgyalások során. Az Európai Bizottság 2016 során, a le­hető legkorábbi időpontban fogja előter­jeszteni ezt a javaslatot.

A cselekvési terv kijelöli a hatékony uniós adóztatáshoz vezető utat, amely­nek lényege, hogy a vállalatok a nyere­ség keletkezése szerinti országban kö­telesek méltányos összegű adót fizetni. Számos módon el lehet érni ezt, anél­kül hogy harmonizálni kelljen a társa­ságiadó-kulcsokat az Európai Unión be­lül. Az Európai Bizottság többek között intézkedéseket javasol a joghézagok ki­küszöbölése, a transzferárazási rendszer javítása és a kedvezményes adórendsze­rekre vonatkozó szigorúbb szabályok végrehajtása érdekében. Ezek a kezde­ményezések előmozdíthatják a tagálla­mok között jelenleg zajló, a hatékony adóztatásra vonatkozó uniós megköze­lítésről folytatott vitát.

A cselekvési terv következő lépés­ként a fokozottabb adózási átlátható­ságot jelöli ki az Unión belül, valamint a harmadik országokhoz fűződő viszo­nyok tekintetében. Ez az Európai Bizott­ság által márciusban ismertetett adózá­si átláthatósági csomagban előirányzott intézkedésekre épül. A nem együtt­működő joghatóságokkal szemben al­kalmazandó nyíltabb és egységesebb uniós bánásmód érdekében az Euró­pai Bizottság közzétett egy páneurópai jegyzéket a tagállamok által feketelistára tett harmadik országokról és területek­ről. A jegyzéket az adóügyi kérdésekben nem együttműködő joghatóságok átvilá­gítására, valamint az ezekre irányuló kö­zös uniós bánásmód kidolgozására lehet felhasználni. A jegyzék ily módon meg fogja erősíteni a tagállami közös védelmi rendszert a bevételeket fenyegető külső veszélyek ellen.

Az Európai Bizottság a cselekvési terv bemutatásának napján elindított továb­bá egy nyilvános konzultációt, hogy visszajelzést kapjon arról, hogy a válla­latokat kötelezni kell-e bizonyos adózási információk közzétételére, beleértve az országonkénti jelentéstételt. A konzul­táció, együttesen az Európai Bizottság jelenleg folytatott hatásvizsgálati mun­kájával, előmozdítja majd az esetleges jövőbeni intézkedések kialakítását.

Az Európai Bizottság méltányosabb és hatékonyabb uniós társasági adó­zást célzó cselekvési terve tulajdon­képpen a második, átfogóbb lépést jelenti a társasági adózás uniós megre­formálása tekintetében. Első lépésként az Európai Bizottság az adózási átlát­hatóságra vonatkozó csomagját terjesz­tette elő, azzal a céllal, hogy nagyobb átláthatóságot és együttműködést te­remtsen a tagállamok között a társasá­gi adózással összefüggő kérdésekben. A csomag egyik központi eleme volt a feltételes adómegállapításokra vo­natkozó automatikus információcseré­ről szóló javaslat. Ehhez a javaslathoz a pénzügyminiszterek egyhangú poli­tikai támogatásukat adták az áprilisban megtartott informális ECOFIN-ülés al­kalmával. A tagállamok jelenleg szak­értői szinten vitatják meg a javaslatot, amelyről a tervek szerint év végéig meg­állapodás születik.