EU-Hírek

/ SZAKma 2015. júniusi lapszám

Új szabályok várhatók a pénzforgalmi szolgáltatásoknál

Az Európai Unió Tanácsának (a továb­biakban: Tanács) lett elnöksége 2015. május 5-én, egy brüsszeli informális egyeztető ülésen állapodott meg az Eu­rópai Parlamenttel arról az irányelvter­vezetről, amelynek célja, hogy tovább­fejlessze az elektronikus fizetések uniós piacát.

Az irányelvtervezet hatályon kívül helyezi a pénzforgalmi szolgáltatások­ról szóló jelenleg hatályos 2007/64/EK-irányelvet, amely jogalapot biztosított az egységes európai uniós pénzforgal­mi piac megteremtéséhez. A tervezet hozzáigazítja a meglévő szabályokat az újonnan kialakuló és innovatív pénz­forgalmi szolgáltatásokhoz, beleértve az internetes és mobilfizetéseket is. Átfogó szabályrendszert hoz létre annak érde­kében, hogy biztonságosabb fizetési kör­nyezet jöhessen létre, különösen a távoli csatornákon keresztül történő fizetések­nél. Az irányelv harmonizáltabb és haté­konyabb keretet teremt az illetékes nem­zeti hatóságok felügyelete számára.

A pénzforgalmi szolgáltatásokról szó­ló 2007/64/EK-irányelv elfogadása óta innovatív fizetéskezdeményezési mód­szerek jelentek meg az e-kereskedelem­ben. Ezek rendszerint „szoftverhidat” hoznak létre a kereskedő weboldala és a fizető fél bankjának online banki plat­formja között az átutaláson alapuló in­ternetes fizetés kezdeményezéséhez. E szolgáltatásokkal a fizetéskezdemé­nyezési szolgáltató (aki soha nem birto­kolja a szolgáltatás igénybe vevőjének pénzeszközeit) biztosítani tudja a ked­vezményezettet arról, hogy az adott fi­zetési művelethez szükséges pénzös­szeg rendelkezésre áll a számlán, és a fizetés kezdeményezésére sor került. Ezek a szolgáltatások immár az irány­elvtervezet hatálya alá tartoznak.

Az irányelvtervezet rendelkezik a számlainformációs szolgáltatási tevé­kenységekre vonatkozó szabályozási rendszerről is. E szolgáltatások révén a pénzforgalmi szolgáltatás igénybe ve­vője például online módon összesített információkhoz juthat egy vagy több másik pénzforgalmi szolgáltatónál veze­tett egy vagy több fizetési számláról. Ez lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgálta­tás igénybe vevője számára, hogy bár­mely időpontban átfogó képet kapjon pénzügyi helyzetéről.

A tervezet ezzel egyidejűleg elősegí­ti azon intézkedések megerősítését is, amelyek az internetes fizetések és az előbbiekben említett új piaci szereplők által kínált szolgáltatások biztonságos igénybevételét szolgálják. Az új irányelv szigorú ügyfél-azonosítási eljárást fog biztosítani az ügyfelek minden tranz­akciót megelőző azonosításához. Az új, megerősített felügyeleti rendszer tovább fogja növelni a biztonság és a fogyasztó­védelem szintjét ezen a területen.

A megállapodást a Tanácsnak még meg kell erősítenie, miután szakértői szinten sor került az irányelv teljes szö­vegének véglegesítésére. Ezt követően az irányelvet benyújtják az Európai Par­lamentnek, amely arról első olvasatban szavaz, valamint a Tanácsnak, amely azt véglegesen elfogadja.

Az elfogadást követően a tagállamok­nak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az új joganyagot átültessék nem­zeti jogszabályaikba.

Elfogadták a 2015. évi országspecifikus ajánlásokat

Az Európai Bizottság 2015. május 13-án 2015-re és 2016-ra vonatkozó országspecifikus gazdaságpolitikai aján­lásokat fogadott el, amelyekben tagálla­mi intézkedéseket sürget a foglalkozta­tás bővítése és a növekedés ösztönzése érdekében.

Az ajánlások az Európai Bizottság gazdasági és szociális programját tükrö­zik. Azóta, hogy a Jean-Claude Juncker elnök vezette Európai Bizottság 2014 novemberében hivatalba lépett, és közzétette a 2015. évi éves növekedé­si jelentést, ez a program három, egy­mást kölcsönösen erősítő pillérre épül: a beruházások fellendítésére, a szerke­zeti reformok végrehajtására és a költ­ségvetési felelősség érvényesítésére. Az Európai Bizottság szerint a 2015-ös országspecifikus ajánlások sikeres végre­hajtása kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Európa visszatérjen a fenntartható munkahelyteremtés és növekedés pá­lyájára, és kevésbé függjön a gazdasági élénkülést jelenleg tápláló külső, ciklikus tényezőktől.

A csomag részeként az Európai Bi­zottság a Stabilitási és Növekedé­si Paktummal kapcsolatos, egyes tag­államok államháztartási helyzetére vonatkozó ajánlásokat is elfogadott. Az országspecifikus ajánlások hivatalos elfogadására várhatóan júliusban kerül sor. Ezt követően a tagállamok felada­ta, hogy végrehajtsák azokat, beépítve nemzeti szakpolitikáikba és 2015–2016- os költségvetési terveikbe.

A 2015. évi országspecifikus ajánlá­sok a http://ec.europa.eu/europe2020/ making-it-happen/country-specific-recommendations/index_en.htm hon­lapon, a Stabilitási és Növekedési Pak­tum keretében hozott határozatok pedig a http://ec.europa.eu/economy_finance/ economic_governance/sgp/corrective_ arm/index_en.htm honlapon érhetők el.